Uppdaterad: 13. Oktober 2023
Du behöver inga webbdesigners för att skapa en professionell hemsida – såvida du inte vill lägga ut webbdesign på entreprenad förstås. Idag finns det många program som låter dig bygga fantastiska hemsidor själv.
Det spelar ingen roll om du vill ha en personlig hemsida, driver ett företag, vill lägga ut din portfolio online eller om du vill blogga som en hobby. Du behöver en bra hemsida för att synas online. Lyckligtvis finns det hemsidebyggare för alla nischer, utan behov av kodning.
Här i vårt stora test av hemsidebyggare tittar vi på vilket program som är bäst för olika användningsområden. Vi gör det enkelt att hitta den bästa hemsidebyggare för dina specifika behov.
Vilken hemsidebyggare som är bäst beror till stor del på dina behov och önskemål. Det kan vara tidskrävande och frustrerande att byta program efter att du har börjat bygga. Även om du alltid är fri att byta hemsidebyggare bör du vara säker på valet innan du lägger för mycket kraft på projektet. Det är otroligt tråkigt att spendera många timmar eller dagar, bara för att sedan upptäcka att ditt behov inte tillgodoses.
Tänk på följande punkter innan du fortsätter till testet:
Vi rekommenderar att du tar dig tid att identifiera dina behov. Ha framtidsplaner i åtanke när du väljer en lösning. Sedan kan du vidareutveckla webbplatsen, i takt med att företaget växer eller du vill utöka verksamheten.
Låt oss till exempel säga att du är en fotograf som vill ha en portfolio för dina bilder. Du vill också ha en översikt över dina tjänster, samt ett kontaktformulär. Du behöver därför bara en enkel design som lyfter fram bilder, samt låter dig optimera för SEO.
Däremot kanske du vill lägga till en webbshop med fotoprodukter. Eller kanske du vill erbjuda kurser för kunder som vill lära sig att fotografera eller redigera själva? Det kan också vara skönt att få möjligheten att blogga. Blogginlägg låter potentiella kunder lära känna dig och kan bidra till merförsäljning, samt ge goda möjligheter till ytterligare SEO-optimering.
Vi har bland annat betonat användarvänlighet, designfrihet och budget här i vårt test av hemsidebyggare. Vi har valt att ta med både mångsidiga och specialiserade program, till exempel program som används specifikt för nätbutiker.
Pris: Från $14 och uppåt
Passar bäst för: Mångsidig plattform för de flesta
Wix.com är en av de mest populära hemsidesbyggarna och av goda skäl. Programmet är väldigt mångsidigt med många funktioner som passar de flesta. Om du är osäker på vilka funktioner du behöver på sikt kan Wix vara ett säkert val. Du kan alltid bygga på hemsidan med vad du vill, oavsett om det är en kundportfölj, blogg eller webbshop.
En annan fördel med Wix är att plattformen passar både privatpersoner och företag i de flesta storlekar. Du kan välja mellan ett stort antal abonnemang, beroende på vad du behöver. Du kan börja med ett prisvärt paket och hellre uppgradera om det behövs.
Fördelar:
Nackdelar:
Pris: Fra 12 dollar og opp
Passer best for: Deg som har behov for store bilder
Squarespace har vunnit många priser för sina professionella mallar. Hemsidebyggaren gör det enkelt att sticka ut med en rå design. Från fotografer som behöver en portfolio till dig som vill starta en webbutik, här hittar du garanterat något som passar. Du kan lägga upp ganska stora bilder tack vare obegränsat lagringsutrymme.
En annan fördel med Squarespace är att lösningen även innehåller verktyg för marknadsföring och webbutik. Du får även tillgång till statistik och analyser som kan användas för ytterligare optimering.
Fördelar:
Nackdelar:
Pris: Från $12
Passar bäst för: Du som vill ha full designfrihet
Webflow ger dig full frihet att designa, även om du inte kan koda. Hemsidebyggaren har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Även om du kan använda den för att skapa en webbplats själv, finns det också många webbdesigners och webbdesignbyråer som har implementerat lösningen. Det finns mycket att lära sig innan du kan använda programmet, om du inte är bekant med design sedan tidigare. Alternativt kan du använda någon av de många mallarna för att snabbt komma igång.
Fördelar:
Nackdelar:
Pris: Från 2-3 dollar och uppåt
Passar for: Du som vill ha hemsida, mail och domän på samma ställe
Network Solution har främst använts för att registrera domäner. Nu erbjuder de även en hemsidebyggare för dig som vill skapa en hemsida själv, samt professionella designverktyg. Du får även en gratis domän när du bygger hemsidan hos Network Solutions. De erbjuder även professionella e-postadresser.
Fördelar:
Nackdelar:
Pris: 29 dollar
Passar bäst för: Webbshop
Shopify är en plattform för dig som vill ha en webbshop. Du får full funktionalitet för att driva din webbshop, samt möjlighet att skapa en fantastisk hemsida för butiken. Shopify låter dig sökmotoroptimera allt från webbplatser till produktsidor och du kan utöka funktionaliteten med appar. Men om webbshopen inte är i fokus och är viktigast för dig bör du överväga andra hemsidebyggare.
Fördelar:
Nackdelar:
Pris: Från $6 och uppåt
Passar bäst för: Små webbshopar eller nischmarknad
Weebly är en webbshopslösning från Square med en dra-och-släpp-funktion. Den erbjuder kraftfulla och avancerade lösningar för dig som vill skala upp din webbshop. Samtidigt kan du skapa hemsidor som även innehåller portfolio, blogg och andra sidor. Weebly är alltså ett bra alternativ för dig som vill ha en hemsida och webbshop. Ska du satsa stort på antingen en blogg eller en webbshop? I så fall bör du också överväga andra lösningar.
Fördelar:
Nackdelar:
Pris: Ca. 22 dollar
Passar bäst för: Dig som vill ha en enkel hemsidebyggare
Web.com erbjuder hemsidebyggare, domänregistrering och hosting för WordPress. Här fokuserar vi på hemsidebyggaren. Det är enkelt att komma igång och du har tillgång till många olika mallar med dra-och-släpp-funktion. Stödet för webbshop är dock begränsat, och du har inte samma designfrihet som med till exempel Wix.
Fördelar:
Nackdelar:
Pris: Fra ca. 4 dollar og opp
Passar bäst för: Små företag
Hostgator är ett budgetvänligt alternativ för dig som vill skapa en hemsida själv. Det är ett av de billigaste programmen i vårt test, men det går inte utöver kvaliteten. Du kan välja mellan många professionella mallar som kan anpassas ytterligare med dra-och-släpp-funktion. Däremot bör stora företag och privatpersoner som vill ha mer avancerade funktioner överväga andra lösningar.
Fördelar:
Nackdelar:
Pris: Från 49 dollar per år
Passar bäst fär: Dig som använder WordPress
Elementor är en webbplatsbyggare som integreras med WordPress. Detta ger dig flexibiliteten hos WordPress tillsammans med designalternativ som liknar Wix och Squarespace. Detta kan vara en väldigt bra lösning för dig som vill att din blogg och texter ska stå i fokus, men ändå ha möjlighet att skapa vackra landningssidor och säljsidor. WordPress är utan tvekan en av de bästa och mest populära lösningarna för bloggande CMS och som publiceringsplattform. Dessutom får du tillgång till väldigt många plugins som gör att du även kan lägga upp onlinekurser eller driva en webbshop. Elementor ger WordPress ytterligare frihet genom att du inte är låst till vissa teman. Men om det inte är viktigt för dig att använda WordPress, bör du överväga någon av de andra hemsidebyggarna.
Fördelar:
Nackdelar:
Pris: Från 6-7 dollar och uppåt
Passar bäst för: Du som inte kan så mycket om webbdesign, samt småföretagare
Godaddy är en av de mest populära tjänsterna för att köpa domäner. Dessutom erbjuder de även användarvänliga hemsidebyggare för dig som vill skapa en hemsida själv, men har lite erfarenhet. Detta gör att du snabbt kan skapa en professionell sajt med möjlighet till en webbshop. Om du letar efter en billig, högkvalitativ lösning som publicerar snabbt – ja, då har du hittat den.
Nackdelen är samtidigt att lösningarna kan bli för enkla i längden. Om du redan vet att du ska skala upp webbshopen om ett par år kan det vara fördelaktigt att välja en plattform som ger dig utrymme för det. Om du bara behöver en enkel sida med översikt över tjänster och kontaktuppgifter kan Godaddy vara mer än bra nog nu och på sikt.
Fördelar:
Nackdelar:
Som du kan se av testet finns det många olika verktyg för dig som vill skapa en hemsida själv. Vi kan normalt skilja mellan tre typer: färdiga mallar, dra-och-släpp-funktion och mallar med dra-och-släpp-funktion. Den ena typen är inte nödvändigtvis bättre eller sämre än den andra.
Färdiga mallar utan dra-och-släpp-funktion är en enkel lösning för dig som vill komma igång snabbt. Bra exempel på detta är WordPress-mallar. Du installerar teman och lägger till din egen text och bilder. Dra-och-släpp-funktionalitet både med och utan mallar är dock ganska vanligt för andra hemsidebyggare.
Om du har en specifik design i åtanke och har gjort en skiss kan du använda dra-och-släpp-funktionen. Du bygger din helt egen design, men du behöver inte koda. Många väljer dock att börja med en mall som de gör till sin egen. Fördelen med detta är att du får en mall framtagen av ett proffs, samtidigt som du får webbplatsen publicerad ganska snabbt.
De flesta hemsidebyggare erbjuder månads- och årsprenumerationer. Priset beror på funktionalitet och här finns något för varje budget. Utöver prenumerationen måste du även betala för domänen. Vissa prenumerationer inkluderar alltid en domän, medan andra inte gör det. Andra erbjuder bara gratis domän i ett år.
Många av hemsidebyggarna erbjuder gratis provperiod eller gratisprenumeration med begränsade funktioner. Vi rekommenderar starkt att du testar flera av de program som är mest relevanta för dig innan du tecknar en prenumeration.
Är du osäker på om du ska skapa en hemsida själv eller låta en webbdesigner göra jobbet? Eftersom du har hamnat här i vårt test av hemsidebyggare är chansen stor att du vill bygga det själv. Det finns både för- och nackdelar med båda, men du kanske vill börja med att designa lite själv först.
Du kan därmed få en bättre förståelse för hur hemsidan ska se ut i praktiken. Du får också värdefull kunskap om webbdesign. Det finns heller inget i vägen för att anlita en webbdesigner vid ett senare tillfälle om du skulle vilja göra det. Tvärtom kan det vara en fördel att kunna peka ut vad man gillar, vad som redan fungerar och vad som kan förbättras ytterligare med hemsidan.
Det är också möjligt att hitta en webbdesigner som kan hjälpa dig att bygga en hemsida på någon av dessa gör-det-själv-plattformar. Många av hemsidebyggarna har till exempel egna designers som du kan ta hjälp av efter att du blivit kund hos dem. Det kan vara skönt att veta om du har fastnat eller ändrar dig på vägen.
Vårt stora test av hemsidebyggare visar att det finns ett otroligt stort utbud. Det här är goda nyheter för dig som vill skapa en hemsida själv. Det finns både för- och nackdelar med de flesta. Vilken som är den bästa hemsidebyggaren för dig beror på syftet och behoven. Låt oss kort sammanfatta:
Personliga preferenser kommer också att spela en stor roll. Vad som är en intuitiv och enkel lösning för din kollega är inte nödvändigtvis så lätt att förstå för dig. Det är viktigt att den som ska designa hemsidan är med i beslutet. Tänk också på att hemsidebyggaren ska täcka både nuvarande och framtida behov, så att du inte behöver börja om senare.