Ny hemsida: Vilka alternativ finns det?

Uppdaterad: 1. November 2022

Lansering av en ny hemsida kan vara ett spännande projekt, men det är också en uppgift som bör tas på stort allvar. Det handlar inte bara om hur mycket pengar man ska lägga på projektet, utan också om hur man planerar i förväg. Innan du bestämmer dig för hur hemsidan ska utformas bör du ha funderat noga på vad den ska innehålla. 

I den här artikeln ska vi därför titta närmare på några saker du bör tänka på innan du börjar designa en ny hemsida. Då kan man fråga sig om detta är absolut nödvändigt och på detta svarar vi starkt ja. En ny hemsida kan vara ett utmärkt verktyg för ditt företag, men det är extremt viktigt att det genomförs på rätt sätt.

Läs vidare om du vill lära dig mer om vilka grundläggande förarbeten som ska utföras, samt vilka designmöjligheter du har att tillgå.

Vad bör man tänka på när man skapar en ny hemsida?

Som vi redan har diskuterat finns det några saker att tänka på innan du börjar planera utformningen av en ny hemsida. Detta innebär att hemsidan måste uppfylla företagets behov och att den har tillräcklig funktionalitet för att ge användaren en bra upplevelse. Ett resultat av slarvig planering är ofta att funktionaliteten blir halvdan, vilket också leder till att användarupplevelsen inte blir som önskat. Nedan har vi därför samlat några punkter som du bör tänka igenom innan du går vidare.

Vad är syftet med hemsidan?

Det första du behöver förtydliga för dig själv är vad du vill uppnå med din hemsida. Ska det vara en digital presentation av företaget, eller ska kunder ha möjlighet till tidsbokning online? Kanske kommer du ha ett urval produkter eller en webbutikslösning integrerad på hemsidan? Här är det viktigt att du sätter en tydlig ram för vad du vill uppnå med en ny hemsida innan du påbörjar den visuella designen. Gör gärna en lista på vad den ska innehålla, samt varför den ska innehålla just detta.

Hur ser din budget ut?

Det är svårt att komma ifrån att pengar ofta är en naturlig utgångspunkt för alla projekt. Detta gäller förstås också för en ny hemsida. Du bör därför fundera på vad du vill få ut av hemsidan och sedan titta på vilken budget som finns tillgänglig för projektet. Här rekommenderar vi att du är realistisk och tittar på vad du faktiskt kan förvänta dig att få för dina pengar. Om du upptäcker att du inte har en tillräckligt hög budget för alla funktioner du vill ha, är det smart att göra en prioriteringslista med de viktigaste sakerna först. 

Vad räknas som framgång?

Detta är en punkt som många underskattar, men det är mycket viktigt att kunna bestämma vad du vill uppnå med projektet. Det handlar om att sätta upp tydliga mål för vad du anser vara en framgång. Exempel på detta kan vara lanseringen av en ny hemsida, ökad digitalisering av beställningar eller andra mål. För att avgöra när hemsidan är framgångsrik är det viktigt att ta hänsyn till vad du ursprungligen ville få ut av din hemsida. Målen bör vara så mätbara som möjligt och därför specificeras så väl som möjligt.

Vilken är målgruppen?

Vem ska egentligen använda din hemsida? Detta är något som bör beaktas så att hemsidan utformas med detta i åtanke. Om du till exempel vill skapa en hemsida för äldreomsorgen i en kommun ska den vara så lätt att navigera som möjligt. Om du däremot designar en ny webbplats för en modern byrå kan detta utmana de etablerade normerna ännu mer. Här är det viktigt att skapa en hemsida som faktiskt är relevant för den målgrupp som kommer att använda onlinetjänsterna. 

Vem ska bygga den nya hemsidan?

Sist men inte minst är det viktigt att klargöra vem som ska skapa din webbplats. Ni har eventuellt ingen egen avdelning för detta inom företaget? Vissa har den lyxen, men de flesta måste anlita extern expertis. Det finns dock ett antal alternativ på hur detta kan genomföras och det är just det vi ska titta närmare på.

Vilka är alternativen för en ny hemsida?

Vem som ska designa din hemsida är så klart något du måste bestämma när du planerar att lansera en ny hemsida. Här är två alternativ som du kan välja mellan om du inte redan sitter på expertisen internt. Vi kan också nämna att frilansare naturligtvis är ett alternativ, men om du inte har goda kunskaper om hur man skapar en hemsida är detta ofta komplicerat och svårt att hålla reda på. För att du ska få en professionell hemsida rekommenderar vi dessa två alternativ:

Designbyrå

Om du har en tillräckligt hög budget är det naturligt att anlita en professionell byrå som kan göra jobbet åt dig. På så sätt säkerställer du kvaliteten på webbplatsen och du får någon annan som tar ansvar för att skapa din vision. Det är dock viktigt att notera att det ofta kan vara dyrt att anlita byråer, vilket innebär att du bör ha en betydande budget om du föredrar detta. 

Hemsideprogram

Ett annat alternativ för dem som har en mindre budget är så kallade hemsideprogram. Det är plattformar där du kan använda enkla designverktyg för att designa en hemsida själv. Fördelen med dessa är att du inte behöver någon kunskap inom kodning, utan bara kan designa det visuella. All kodning sker i bakgrunden för att du ska få en professionell webbplats som resultat. I takt med att dessa har förbättrats har hemsideprogram faktiskt blivit ett attraktivt alternativ till dyrare designbyråer.

Våra föredragna hemsideprogram

Det finns otaliga hemsideprogram på marknaden, men många av dem är i bästa fall medelmåttiga. Baserat på vår egen forskning har vi därför valt ut de tre som vi tror är bäst för att du ska kunna skapa en professionell hemsida. Alla dessa erbjuder ett brett utbud av mallar som är anpassade för företag – samtidigt som de är enkla att använda. 

Wix

Wix var ett av de första hemsideprogrammen på marknaden, men det fick inget jättebra mottagande i början. Detta berodde på att plattformen låg lite före sin tid och att produkten inte riktigt var färdig än. Lyckligtvis har detta ändrats och Wix erbjuder nu ett av de bästa hemsideprogrammen på marknaden. Vi tycker särskilt om Wix tack vare deras enkla drag-och-släpp-redigerare och deras 800+ olika mallar som ingår i din prenumeration. 

Här kan du välja den typ av hemsida som passar bäst för ditt ändamål och sedan använda redigeringsverktyget för att göra de ändringar du vill. Wix har sju olika prisplaner som gör det möjligt att anpassa plattformen till dina egna behov. Detta gör att den lämpar sig utmärkt både för att skapa en stor eller en liten webbplats. Du kan börja med ett litet abonnemang och sedan uppgradera när du ser behovet av mer lagringsutrymme eller kraft.

Webnode

Webnode är ett annat populärt hemsideprogram som låter dig bygga professionella hemsidor utan att behöva programmera. Denna plattform är inte lika stor som Wix, men tjänsten är relativt levande. Här finner du ett bra urval med minimalistiska designmallar som enkelt kan göras till en ny hemsida. De ligger också relativt lika i pris, så här är det en fråga om smak och behov när det kommer till att välja mellan dem. 

Webnode har en otroligt enkel redigerare, men den kan i vissa fall vara lite för enkel. Ska du designa en mer krävande hemsida, så bedömer vi att Wix är det bästa alternativet. Utöver detta är Webnode en enkel, kostnadseffektiv och inte minst kraftig lösning som gör det möjligt att lansera en ny hemsida på nolltid.

Squarespace

Sist men inte minst vill vi lyfta fram Squarespace som ett alternativ till Wix och Webnode. Squarespace är ett annat hemsideprogram som är mer utformat för dem som behöver en webbshop eller har ett extra öga för detaljer. Den här plattformen är känd för sina snygga mallar och möjligheterna att anpassa designen på en mycket detaljerad nivå. 

Detta har lett till att Squarespace är eftertraktat av influencers, personligheter och småföretag som vill ha en unik webbshop, men som inte har budget nog att anlita en byrå för att göra drömmen till verklighet åt dem. Precis som Wix och Webnode erbjuder Squarespace flera olika planer, så du kan enkelt anpassa den till dina egna behov och ramar. 

Sammanfattning

När du skapar en ny hemsida finns det mycket att planera, utforma och inte minst kostnader att ta hänsyn till. Vi har därför försökt att kartlägga vad du bör tänka på innan du inleder ett sådant projekt och vilka alternativ som finns för olika budgetar. Som utgångspunkt kan det vara bra att se över listan med frågor i denna guide innan du väljer den tjänst som passar bäst för ditt projekt. På så sätt kan man se till att alla organ som behöver bidra till projektet får den information de behöver.