Revisor: De bästa byråerna i Sverige 2023

Behöver du hjälp med bokföring? Här hittar du vår guide för svenska byråer. Du kan läsa uppdaterade recensioner och annan relevant information. Använd formuläret på hemsidan om du vill få erbjudanden från byråerna.

Om vår bedömning

Filtrer

Plats

Sortera

Vår rekommendation

Hur man väljer rätt revisor

Uppdaterad: 25. Mars 2023

Det stilles imidlertid strenge krav til bokføring og regnskap under regnskapsloven. Konsekvensene kan være alvorlige om noe går galt.

Behöver man en revisor?

Bokföringsskyldiga företag ska en gång per år lämna in årsbokslut till Bolagsverket. Du kan ta redovisningen själv eller få någon internt att göra det, om det finns tid, intresse och rätt kunskap.

Många väljer därför att ta hjälp av en revisor, antingen för att ta hela redovisningen under året eller för att kontrollera att allt stämmer innan årsbokslutet lämnas. Bokföringsskyldiga företag behöver inte lämna årsbokslut, men många väljer ändå att ta hjälp av en revisor. 

Bokföringsfel kan leda till skattebrott och böter. Skatteverket kan till exempel be att få kontrollera bokavdragen för hemmakontoret och här kan eventuella fel och saknade uppgifter drabbas hårt. Det är därför mycket viktigt med bra rutiner och rätt kunskap för att vara säker på att bokföringen stämmer.

Hur väljer man rätt revisor för sin verksamhet?

Det finns olika krav på bokföring och redovisning beroende på vilken typ av verksamhet du har. Specifika branscher kan också ha särskilda behov. Det första du bör tänka på är vilka behov just din typ av verksamhet har. Om du till exempel driver en telemarketingbyrå ​​med många anställda och stora konton, då kan en revisor frigöra värdefull tid för företaget.

Branschkunskap är viktigt när man väljer revisor. Vi rekommenderar att du hittar en revisor som har arbetat med liknande företag tidigare. Revisorn kan vara en bra rådgivare när du behöver någon att sparra med, till exempel gällande investeringar eller anställning.

Hur stor del av bokföringen vill du göra själv?

Nästa sak du bör tänka på är projektets omfattning. Vill du att revisorn ska ta alla konton? Vill du göra en del av jobbet själv? Har du anlitat någon internt i företaget för att ta ansvar för bokföring och redovisning? Behöver du bara någon som kontrollerar att bokslutet stämmer? 

Exempel på detta kan vara att företaget laddar upp reseräkningar och kvitton till redovisningsprogrammet. Du bokför dock inte beloppet – det överlåter du helt enkelt till revisorn. 

Mindre företag med få verifikationer vill ofta sköta bokföring och redovisning själva. Det kan ändå vara en bra idé att be revisorn att lägga upp redovisningsprogrammet och ge dig en utbildning först. Då kan du känna dig säker på att du bokföra alla dina inkomster och utgifter korrekt. Du behöver inte heller lägga tid och ansträngning på att söka efter all information på egen hand.

Vilket bokföringsprogram vill du använda?

Du bör också fundera på om du har preferenser för redovisningssystem. Om ditt företag redan har använt ett visst program över tid bör du överväga att använda en revisor som är bekant med det programmet. De flesta redovisningsprogram låter dig kommunicera direkt med revisorn inne i systemet, vilket gör det mycket enkelt att samarbeta. 

Om du till exempel vill byta redovisningssystem för att använda en revisor för Bokio, skaffa en ny revisor kan du be den nya revisorn att överföra alla gamla siffror och dokument från det gamla systemet. Det är dock krångligt och opraktiskt att byta system om man bara vill använda revisorn en gång per år för att kontrollera årsbokslut. Detta är mest relevant om du har bestämt dig för att få regelbunden hjälp och du är öppen för att revisorn ska kunna välja ett lämpligt program.

Hur man får det bästa erbjudandet om bokföring

Nu när du har identifierat företagets behov är det dags att hitta den bästa revisorn för dig. Vi rekommenderar att använda en anbudstjänst för att få erbjudanden från flera olika aktörer. Det gäller att du lämnar in lite information om vad du letar efter, samt kontaktuppgifter. 

Då får du kostnadsfria och förpliktande offerter från revisorer som är väl lämpade för jobbet. Du behöver inte lägga tid på att hitta matchande kandidater på egen hand. Du är fri att välja om du vill tacka ja till något av erbjudandena eller inte. Lägg lite tid på att studera erbjudandena och kontakta dem du tycker bäst om. 

Det är viktigt att lägga lite tid på att prata med revisorer för att kolla hur man kommunicerar. Det ska finnas en tydlig och klar dialog mellan revisorn och företaget, så du ska inte hoppa över detta steg. Sist men inte minst rekommenderar vi att du begär referenser från tidigare eller nuvarande kunder.