Pris för hemsida: Hur mycket kostar det att utveckla en hemsida?

Uppdaterad: 13. Oktober 2023

En ny hemsida kan ofta vara ett mycket kostsamt projekt, men en dålig eller en obefintlig hemsida kan ofta vara ännu värre. Eftersom konsumenterna i allt högre grad använder internet för att få information har en bra hemsida blivit allt viktigare som en del av företagets identitet. Tyvärr är priset på hemsidan ofta en utmaning för många. Vi ska därför titta närmare på vad det egentligen kostar att skapa en ny hemsida och vilka alternativ du kan välja mellan.

Innan vi går in på vilka alternativ du har för att skapa en hemsida ska vi titta på de faktorer som påverkar kostnaden för din hemsida. Det finns särskilt fem faktorer som spelar en viktig roll för hur mycket din nya webbplats kommer att kosta. 

5 faktorer som påverkar priset för hemsidan

En ny hemsida är ett flytande projekt, men det är särskilt vissa faktorer som påverkar mer än andra. Vi kommer därför att ta en titt på dessa innan vi tittar närmare på vilka alternativ du kan välja mellan för utformningen av din sida.

Domännamn

Domännamnet kanske inte är den största kostnaden för en hemsida, men det är viktigt att veta att det är en viktig faktor. Normalt kostar ett domännamn mellan 100-150,- per år, men det finns några faktorer som spelar in här. Priset varierar bland annat beroende på registratorn, vilken toppdomän (TLD) du väljer och hur många år du vill registrera den för. Priset för en .com- och en .se-domän varierar till exempel. Vissa registratorer ger också en rabatt om du förbinder dig för mer än 12 månader. 

Funktionalitet

Funktionalitet är en annan viktig faktor att ta hänsyn till när du planerar kostnaden för en ny hemsida. Det handlar bland annat om hur mycket funktionalitet du behöver inkludera och om det finns ett behov av att programmera unika lösningar. Några exempel på detta kan vara:

  • Webbshop – Om din webbplats behöver en egen webbshopstjänst kommer detta att medföra ytterligare kostnader under utvecklingen. Du kan använda en standardlösning som WooCommerce, men du behöver ändå en anpassad design. Denna kostnad kan öka dina utvecklingskostnader med mer än 20 000 kronor. 
  • Medlemsportal – Om din webbplats ska ha ett unikt område för betalande medlemmar är detta något som måste utvecklas. Detta är något som kan öka din hemsidas intryck och intäktspotential avsevärt, men det kommer också att medföra kostnader. Du behöver nämligen licenser för olika tjänster, implementering och design. Detta kan lätt leda till en driftskostnad på 900-4000 kr per år. 
  • Prenumeration – Om du vill erbjuda dina läsare en prenumeration behöver du ett system som kan hantera denna typ av transaktion. Det finns lösningar som Bold subscriptions, men detta medför en löpande kostnad. Du kan därför räkna med en kostnad från 500 kr per månad och uppåt för denna typ av tjänster. 
  • Kodning De flesta hemsidor använder olika moduler och plugins, men i vissa fall behövs unik kodning. Detta är kanske den dyraste punkten på vår lista och kostnaden för detta kan uppgå till flera hundra tusen dollar med tiden. Se därför till att du bara använder det när det är absolut nödvändigt om du inte har en väldigt stor budget. 

Underhåll

En poäng många underskattar när de skapar sin första hemsida är behovet av underhåll. Det här handlar inte bara om att uppdatera tillägg och programvaran som driver din hemsida, utan också behovet av att säkra ditt innehåll, testa och se till att allt fungerar som det ska. Särskilt efter några år kommer detta att vara en punkt som ofta blir krävande, då man har lagt till innehåll under en längre period.

Här kan du säkert hitta ett företag som kan göra det här jobbet åt dig, men det kommer i sin tur att medföra ökade kostnader relaterade till hemsidan. Du bör därför ha tagit hänsyn till hur underhållet av webbplatsen ska gå till, samt vem som skall ansvara för detta. Några typiska uppgifter relaterade till detta kommer att vara;

  • Fixa trasiga länkar
  • CMS och programvarubuggfixar
  • Testning av mallar och formulär varje kvartal
  • Upprätthålla säkerhet och licenser
  • Regelbunden säkerhetskopiering av webbplatsen

Dessa tjänster läggs ofta ut på byråer eller utvecklare för att se till att de utförs rutinmässigt. Kostnaden varierar beroende på uppgiftens storlek och komplexitet. 

Storlek

Storleken är en annan viktig faktor att ta hänsyn till när du bedömer priset på en hemsida. Det handlar om hur många sidor en hemsida bör ha, dvs. hur mycket arbete som krävs för att utforma hemsidan. Här har vi tagit fram en liten tabell för att illustrera hur många sidor en webbplats vanligtvis består av. 

Hemsidestorlek
Litet företag – 8-16 sidor
Stort företag – 25 – 75 sidor
Webbshop – 100 till 1000 produkter (sidor)
Databas (uppslagsverk) – 20 till 2000 sidor

Här är det viktigt att notera att en webbshop med 500 sidor inte nödvändigtvis kostar en förmögenhet. Detta beror på att utvecklare kan skapa en produktsida som sedan kan kopieras till andra produkter. Därav kan företaget göra en del av arbetet själv och på så sätt minska sina kostnader. 

Webbhotell

Sist men inte minst är webbhotellet en viktig faktor för hur mycket din hemsida kommer att kosta. Alla hemsidor måste lagras på ett webbhotell, men det finns ett antal olika tjänster för det. Du kan till exempel välja mellan virtuella servrar, delade servrar eller dedikerade servrar. De har olika priser och egenskaper, men även prestandan varierar beroende på vilket val du gör. Det kan därför vara bra att tänka på hur mycket belastning en hemsida förväntas klara av och sedan välja ett webbhotell som uppfyller det behovet. Kom ihåg att du alltid kan uppgradera ditt webbhotell vid ett senare tillfälle, så börja med något som är tillräckligt bra inledningsvis – och uppgradera sedan. 

3 Alternativ för webbutveckling

Nu när du vet lite mer om vad som kommer att påverka priset på din hemsida kommer vi att titta närmare på vilka alternativ som finns för att designa din hemsida. Här finns det i första hand tre metoder du kan välja mellan, så får vi se vad de olika innebär.

Anlita en byrå

Det första alternativet är naturligtvis att anlita en professionell byrå som gör jobbet åt dig. Här är det viktigt att notera att detta utan tvekan är det dyraste alternativet på vår lista. Du kan dock outsourca hela jobbet, så att du inte behöver tänka på vad du behöver göra när det gäller utveckling, design och funktionalitet. Det är också lättare att få en bra offert när en professionell byrå lägger ett bud på jobbet åt dig. Detta beror på att de ofta har alla nödvändiga resurser internt, vilket också ger dem bättre kontroll över kostnaderna. 

Använda frilansare

Ett annat alternativ är att anlita frilansare för jobbet. Detta är ofta billigare än att anlita en byrå, men samtidigt är du ansvarig för att ha kontroll över projektet. En ny hemsida kräver ofta en blandning av frilansare med olika kompetenser, vilket kan vara svårt att hålla reda på. Detta är ett alternativ, men vi rekommenderar endast att du gör det om du har en mycket tydlig ram för vad som behöver göras och om du har den tekniska expertisen för att bedöma det arbete som en frilansare har utfört.

Vid behov kan delar av projektet läggas ut på en frilansare för att hålla nere de totala kostnaderna. Men innan du gör det rekommenderar vi att du rådgör med byrån du har anlitat – det finns ingen garanti för att de accepterar att du tar in någon annan än deras eget team i ett kombinerat projekt.

Gör jobbet själv med ett hemsideprogram

Det sista alternativet på vår lista är att göra jobbet själv. Det finns otaliga hemsideprogram på nätet som låter dig utforma professionella hemsidor för en fast månadsavgift. Fördelen med detta är att de inte kräver några kunskaper om kodning och design och att de ofta innehåller en rad mallar som du kan arbeta med. Detta är ett särskilt bra alternativ för dem som vill ha en professionell hemsida, men som har en begränsad budget att lägga på uppgiften. Några bra hemsideprogram som vi kan rekommendera är:

Sammanfattning

Även om de flesta föredrar ett fast pris när de tar sig an ett nytt projekt kan det vara svårt att räkna ut nettopriset rakt av. Som vi har sett i den här artikeln finns det ett antal faktorer som spelar roll för slutkostnaden, men det finns också flera alternativa lösningar på problemet. Därför är det viktigt att få en bra uppfattning om vad du vill få ut av en ny hemsida och sedan se hur långt du kan komma med den budget du har. 

För mer krävande hemsidor är det alltid tillrådligt att anlita den erfarenhet som en byrå kan erbjuda, men om du inte har pengar för detta kan ett hemsideprogram eller frilansare också vara ett alternativ. Det viktigaste att ta hänsyn till är att du faktiskt får en funktionell webbplats som uppfyller de krav du har ställt inom de ramar som budgeten tillåter.