Skapa en hemsida själv eller använda en webbdesignbyrå?

Uppdaterad: 13. Oktober 2023

Det tar bara några sekunder innan potentiella kunder klickar sig vidare från din hemsida till konkurrenten. Vilket första intryck får kunden när de klickar på din hemsida? Oavsett om du behöver en helt ny eller det är dags att förnya den gamla har du två val: skapa en hemsida själv eller använd en webbdesigner.

Välj den lösning som bäst passar dina behov

Webbplatsens kvalitet bestäms av layout, färger, grafik, typografi, användarupplevelse, funktioner och andra faktorer. En bra hemsida ska vara attraktiv och användarvänlig. Hemsidan bör också utformas för att främja konverteringar, oavsett om du vill boka säljmöten, sälja fler produkter eller bygga din e-postlista. 

Det är viktigt att hemsidan förmedlar företagets budskap och varumärke på ett bra sätt. Det hjälper inte så mycket om företagets anställda tycker att hemsidan är jättebra, om den inte når målgruppen eller ökar konverteringarna. Webbdesignen måste därför också anpassas efter dina kunder, så att de känner att de hamnat på rätt hemsida för dem. 

Som tur är finns det många bra lösningar för dig som vill skapa en hemsida själv. Samtidigt är det enkelt att hitta en passande webbdesigner online om man så vill, tack vare anbudstjänster och digitala plattformar. Dessa tjänster sätter dig i kontakt med relevanta webbdesignbyråer, utan att du behöver lägga ner mycket tid på att forska själv. Vad du ska välja beror i slutändan på dina webbdesignbehov, budget och kompetens.

Ska jag skapa hemsidan själv?

Det är inte längre så att man är beroende av en webbdesigner – även om det fortfarande finns för- och nackdelar med båda. Nu är det mycket lättare att välja en procedur som passar dig. Wix, SquareSpace, WordPress – det här är bara några av de många alternativen som gör att du enkelt kan skapa en professionell webbplats helt på egen hand. 

Priset beror på vilket abonnemang du väljer. De flesta låter dig välja billiga abonnemang som bara innehåller det mest nödvändiga. Ofta måste man acceptera att leverantörer visar annonser på sajten och att man har begränsat lagringsutrymme. Det är också vanligt att kundsupporten inte är lika bra som de dyraste prenumerationerna. 

Premiumpaket inkluderar ofta första prioritet kundsupport, möjligheten att skapa flera hemsidor och utökat lagringsutrymme. Många begränsar också trafiken till webbplatsen. Ju mer du betalar, desto mer trafik tillåts. Du får en varning om du närmar dig gränsen med möjlighet att uppgradera prenumerationen. Du kanske vill välja en lösning som du kan uppgradera när ditt företag växer och dina behov förändras.

Fördelar med att skapa en hemsida själv

 • Det er en rimelig løsning
 • Du har mange verktøy og hjelpemidler
 • Det är en rimlig lösning
 • Du har många verktyg och hjälpmedel
 • Bra för dig som gillar att designa lite själv

Att skapa en hemsida själv är en bra lösning för småföretag och nystartade företag. Du har många vackra och professionella mallar att välja mellan, så det är lätt att hitta en design som passar din verksamhet. Du kan få en riktigt bra hemsida till ett väldigt lågt pris, då mallarna är utvecklade av professionella webbdesigners. 

Du får även många bra verktyg för att anpassa sidan ytterligare. Dra-och-släpp-funktioner är särskilt populära bland dem som vill designa själva. Du kan till exempel ersätta designelement eller ändra layouten på sidan genom att dra designelementen dit du vill ha dem. WordPress erbjuder även professionella mallar, men du har färre alternativ för att ändra layouten. Det är fortfarande möjligt att byta ut bilder, ändra färger och välja egna typsnitt. 

Vi rekommenderar att du lägger lite tid på att välja en lösning. Fundera på vad du själv är mest bekväm med. Vill du bara ha en enkel mall som du byter ut text och bilder i? Eller vill du ha möjligheten att anpassa webbplatsen ytterligare med dra-och-släpp-funktionen? Vad du än väljer kan du få en fantastisk och ganska unik hemsida i slutändan. Vi har gjort ett bra test av hemsidebyggare som kommer att göra valet lättare för dig.

Nackdelar med att skapa hemsida själv

 • Du bör ha en god förståelse för varumärkesbyggande, digital marknadsföring och konvertering
 • Kräver mer tid då man ofta måste försöka och misslyckas lite
 • Inte alltid så lätt om man inte är bekant med lösningarna

Du måste vara beredd på att det kan ta tid att sätta ihop en webbplats. Många av lösningarna har färdiga mallar och praktiska funktioner som gör att du kan sätta ihop hemsidan precis som du vill ha den. Ändå måste du prova dig fram, och ha en tydlig plan för SEO, konverteringar och inte minst innehåll. 

Om du inte tycker att det här är kul att göra kan du snabbt bli frustrerad och uttråkad. Man måste komma på saker själv om det uppstår problem. Som sagt, många hemsideleverantörer erbjuder högkvalitativ kundsupport. Hur mycket stöd och hjälp du får beror ofta på vilket abonnemang du väljer.

Varför använda en webbdesignbyrå

Många väljer att låta en webbdesigner göra jobbet istället för att designa hemsidan själva. En webbdesigner är en pålitlig och bra supporter när man försöker skapa en hemsida. De vet vad som är bäst när det gäller layout och användbarhet. En webbdesigner kommer bland annat att kunna hjälpa till att ta reda på varumärket, hur man förmedlar företagets budskap, vad din målgrupp vill ha på en hemsida och hur man kan öka konverteringarna på hemsidan.

Det exakta priset för webbdesign beror på projektets omfattning. Om du bara vill ha tre enkla sidor och har allt vad det gäller varumärke, kundundersökning och företagets budskap redo, blir priset lägre om du vill ha många sidor och hjälp med varumärkesbyggande. Priset kommer också att bero på om du vill att någon ska uppdatera och driva hemsidan åt dig, eller om du bara vill ha design. 

Vi rekommenderar att du använder en budgivningstjänst för att hitta den mest lämpliga webbdesignbyrån. Du behöver bara kortfattat beskriva vad du vill, samt ange kontaktuppgifter. Då kommer de mest kompetenta och erfarna byråerna att kontakta dig med erbjudanden. Seriösa anbudstjänster samarbetar med pålitliga byråer och hittar de som passar dig bäst. Du ska helst prata med flera av dem du erbjuds, så att du får ett bra jämförelseunderlag.

Fördelar med att få hjälp av en webbdesigner

 • Du får hjelp hvert steg av prosessen
 • Du får hjälp i varje steg i processen
 • Du sparar mycket tid genom att överlåta det till proffs
 • Du får en professionell och unik design

Webbdesignbyrå kan vara precis vad som krävs för att ditt företag ska sticka ut på marknaden. Om du redan är upptagen med kundprojekt, administration och varumärkesarbete kan du spara enormt mycket tid genom att få hjälp med webbdesign. Får du dessutom hjälp med drift och uppdatering kan du lita på att allt går smidigt hela tiden. Många byråer erbjuder också hjälp med SEO, samt att producera innehåll åt dig. 

Det kan bli dyrt i längden att lägga sin dyrbara tid på saker man inte kan, snarare än att få experthjälp direkt. Då kan du koncentrera dig på de aktiviteter du är bäst på och som skapar tillväxt för företaget. Det kan ofta vara rentav lönsamt att lägga ut sådana här uppgifter. Inte bara för att webbdesignern kan designa webbplatsen för att öka antalet konverteringar, utan också för att du frigör dyrbar tid.

Nackdelar med att använda en webbdesignbyrå

 • Det kostar mer att få någon annan att göra jobbet åt dig
 • Konflikter kan uppstå på grund av missförstånd mellan dig och designern
 • Att hitta rätt webbdesignbyrå kan vara tidskrävande

Det kanske inte är rätt för just ditt företag att använda en webbdesignbyrå. Kanske har du någon i teamet som är bra på webbdesign? Har du lång erfarenhet av marknadsföring och vet precis vad du vill ha? Eller är det vettigare att lägga budgeten på andra åtgärder? Även om du inte behöver lyfta ett finger när du väljer webbdesignbyrå ger du dig själv kontroll. 

De bästa webbdesigners kommer att arbeta nära dig och ge dig utkast, förslag och skisser längs vägen. Om man inte har en bra, gemensam förståelse och kommunikationen är svår, då kan det också gå utöver det slutliga resultatet. Vi betonar därför hur viktigt det är att välja rätt webbdesigner för att utföra jobbet.

Slutsats: Skapa en hemsida själv eller använda en webbdesignbyrå

Digital marknadsföring kan vara ett komplicerat ämne, oavsett om du är nystartad eller ett väletablerat företag. Från sociala medier till att bygga e-postlistor är det viktigt att ha ett igenkännbart varumärke och budskap som tilltalar målgruppen. Det ska finnas en röd tråd i alla dina designelement så att din verksamhet är lätt att känna igen. Därför kanske du vill välja en digital marknadsföringsbyrå för att göra det här jobbet. 

Detta är precis vad du bör tänka på när du designar en webbplats. Webbplatsens design bör återspeglas i allt marknadsföringsmaterial. Det handlar alltså inte bara om att snickra ihop något och slänga ut det på nätet. Oavsett om du skapar en webbplats själv eller använder en webbdesignbyrå bör du lägga tid på planering, varumärkesbyggande och marknadsanalys. 

En professionell hemsida är viktig eftersom den är en förlängning av ditt företag. Potentiella kunder kan se vad du har att erbjuda och vem du är. Hemsidan ska också skapa tillväxt för ditt företag. Allt detta kan du uppnå både genom att skapa en hemsida själv eller genom att använda en webbdesigner, så länge ditt val baseras på dina behov och önskemål.