Hemsida för företag

Uppdaterad: 13. Oktober 2023

Oavsett om du har ett stort eller litet företag behöver du en digital närvaro. Vi talar inte bara om företag som säljer digitala produkter och tjänster, utan även om företag med traditionella försäljningsställen. Konsumenter i dag söker troligen efter sina mål, och om du inte har en webbplats kommer du automatiskt att slås ut från konkurrenterna. 

Trots detta är det många företag som inte har en stark närvaro på nätet. Det kan bero på att de har små budgetar eller att de helt enkelt inte vet var de ska börja. Som tur är behöver det inte vara komplicerat att skapa en webbplats för ditt företag, vilket vi kommer att visa dig i den här artikeln. 

Här har vi beskrivit hur du kan planera, utforma och lansera din egen webbplats i bara 9 enkla steg. Är du redo att börja? Låt oss titta närmare på hur du kan skapa en webbplats för din gård redan i dag. 

1. Vad är syftet med din hemsida?

I de flesta fall används en hemsida som en plattform där företaget kan kommunicera med potentiella kunder. Det kan vara genom inlägg med information om företaget och dess tjänster eller genom en mer målinriktad webbshop. En utgångspunkt för varje hemsida är därför att bestämma vilket syfte sajten ska ha för ditt företag. 

Här är det bra att planera hur du vill att användarupplevelsen ska utformas och hur navigeringen ska se ut. Om du inte har för avsikt att ta betalt för tjänster på din webbplats kan du spara tid under installationen. Vi kommer dock att återkomma till detta i steg 5 i den här guiden.

2. Välj domännamn

När du har bestämt vad du vill ha ut av din hemsida är det dags att välja ett domännamn. Detta är en av de viktigaste delarna av din hemsida och du bör tänka igenom det noga innan du väljer. Kom ihåg att domännamnet är den permanenta adressen till din hemsida och ofta det första intrycket för alla som vill hitta din hemsida . 

Ett bra domännamn ska vara relevant för din verksamhet, men det ska också vara så kort som möjligt. Försök därför att undvika siffror, bindestreck och andra tecken som kan komplicera din adress. Därefter är det dags att välja en top level domain eller s.k. TLD. Detta är det tillägg som kommer efter ditt domännamn.

I de flesta fall är .se eller .com de mest relevanta för företag i Sverige. Undantaget är organisationer som kan använda .org, men i de flesta fall rekommenderar vi de två första. Detta beror på att konsumenterna har ett gott förtroende för denna typ av toppdomän och att den kan bidra positivt till din sökmotoroptimering senare.

3. Välj webbhotell

Så snart du har valt ett domännamn behöver du en plats för det. Webbhotell är den plats där du lagrar din webbplats – du måste alltså välja detta innan du kan designa din hemsida. Det finns många olika alternativ här, beroende på vilken budget du har för att bygga en hemsida. Vi rekommenderar dock att du börjar med att välja ett billigt alternativ för helt nya hemsidor. 

One.com

One.com är en bekväm leverantör av hemsideprogram och webbhotell. Här hittar du prisvärda webbhotell som garanterar låga startkostnader för din hemsida. I de flesta fall räcker detta för ett företag, men om du behöver en stor hemsida med mycket trafik kan One.com vara ett mindre lämpligt val. Se därför till att se vilka specifikationer du behöver innan du väljer ditt webbhotell.

Hostinger

Om du vill ha ett billigt webbhotell är det svårt att inte nämna Hostinger. I likhet med one.com är detta en operatör som strävar efter att erbjuda de billigaste alternativen för sina kunder. För dig som bygger en hemsida innebär detta att du måste hitta ett kostnadseffektivt webbhotell som är särskilt anpassat för WordPress. Vi har tidigare rekommenderat Hostinger som en bra utgångspunkt, och vi är nöjda med det även i detta sammanhang. Även om Hostinger har långt ifrån de mest effektiva servrarna kommer plattformen utan tvekan att vara en stark utgångspunkt som gör att du snabbt kan skala upp din hemsida.

4. Bygg din hemsida

Nu börjar saker och ting falla på plats, vilket innebär att vi kan börja designa själva hemsidan. Här kan du antingen anlita en byrå för att göra jobbet åt dig eller så kan du göra det själv med hjälp av ett hemsideprogram. Det är också värt att notera att du inte behöver tänka på steg 3 om om du väljer ett hemsideprogram (hosting ingår i de flesta planer). 

Webnode

Webnode är ett enkelt hemsideprogram som låter dig bygga hemsidor utan att du behöver kunna koda eller annan expertis. De har utvecklat ett praktiskt hemsideprogram där du kan använda verktyg för t.ex. drag-n-drop-design. Plattformen är användarvänlig och särskilt designad för nybörjare. Det vi gillar extra mycket med detta är att du kan ändra webbsidor i farten, vilket innebär att du inte behöver använda stora redigeringsverktyg för att uppdatera din webbplats.

Wix

Ett annat populärt hemsideprogram är Wix. Även om denna plattform tidigt fick ett dåligt rykte har de gjort betydande uppgraderingar under de senaste åren. För dig som användare innebär det att du snabbt och enkelt kan skapa en professionell hemsida utan att behöva koda. En av de bästa sakerna med Wix är att du kan välja mellan mer än 800 olika mallar, så det finns definitivt något för alla. 

5. Inrättande av betalningslösning (om tillämpligt)

Om du har för avsikt att sälja produkter på din hemsida behöver du en betalningslösning för detta. Platsen har betydelse för vilken tjänst du väljer, men också vilka kort du vill erbjuda. Om du inte har för avsikt att sälja produkter kan du dock hoppa över det här steget i guiden för tillfället. De flesta hemsideprogram har ett integrerat betalningssystem, men du kan också välja att lägga till lösningar från externa leverantörer om du vill.

6. Testa och publicera din hemsida

Om du har kommit hit bör du ha en hemsida klar med innehåll och de funktioner du behöver. Det som återstår är att testa och publicera din hemsida. Här rekommenderar vi att du låter någon annan testa de olika funktionerna för att bättre upptäcka eventuella fel och brister. Många människor kan vara lite blinda för eventuella brister när de redan har lagt ner många timmar på att utforma en hemsida. När du är säker på att alla fel och brister är åtgärdade är det dags att publicera din färdiga hemsida.

7. Marknadsför din hemsida

Din hemsida kommer att vara publicerad då, men förvänta dig inte att någon kommer att gå in genom dina dörrar. De flesta nya hemsidor måste byggas upp organiskt, vilket innebär att du måste marknadsföra dem på samma sätt som andra produkter. Så länge ingen vet att du har en hemsida kommer ingen att försöka besöka den. Det är lite som att öppna en butik men inte berätta för någon var den ligger.

I det här skedet kan det vara bra att ha en tydlig strategi för hur du tänker marknadsföra din hemsida. Vi rekommenderar att du använder dig av sociala medier och andra kanaler som ditt företag redan har, och tittar på vilka möjligheter som finns för att öka exponeringen för din önskade målgrupp.

8. Investera i SEO

Sökmotoroptimering (SEO) handlar om att göra din hemsida så synlig som möjligt för sökmotorerna. Detta bygger på användningen av nyckelord, relevant innehåll och liknande. Detta kan vara ett komplicerat ämne att sätta sig in i, men det är absolut nödvändigt för den organiska trafiken till din hemsida. Om du inte har de nödvändiga kunskaperna om SEO bör du därför överväga att anlita en byrå som kan utarbeta en bra strategi för dig. 

Du bör komma ihåg att SEO är ett långsiktigt arbete och att ingen kan lova goda resultat på kort tid. Se därför till att du har en långsiktig strategi som gör det möjligt att utnyttja hemsida potential på avsett sätt. I början kan det vara en bra idé att kombinera SEO med en strategi som använder betalda annonser i sökmotorn. Detta skapar trafik som med tiden kan öka din organiska trafik ytterligare. 

9. Underhåll din hemsida

Sist men inte minst är det viktigt att upprätthålla hemsidans kvalitet. Du bör därför ha en tydlig strategi för hur hemsidan ska underhållas med tiden. Vi talar inte bara om programuppdateringar, utan också om innehåll för att hålla hemsidan relevant. Detta bidrar till bättre SEO-resultat och till att besökarna hittar relevant information. 

Sammanfattning

En bra hemsida är viktig för alla företag, men det är långt ifrån alla som vet hur man får igång den. Vi har tittat på hur du kan skapa din egen hemsida i några få enkla steg. Syftet med detta är att visa vilka möjligheter som finns utan att du behöver spendera mycket pengar på en designbyrå eller ha expertis inom digital marknadsföring.